Google Earth en Streetview

Hans Vaessen is MrGPS. heeft meer dan 10 jaar professionele ervaring met GPS op de motor. Bekend van vele cursussen, youtubevideo’s en tienduizenden GPS-gerelateerde berichten op diverse internetfora.

Als MrGPS richt Hans zich momenteel volledig op instructie en ondersteuning bij GPS navigatie en software. Hij verzorgt tevens trainingen in samenwerking met MotoPort en realiseerde de vier uur durende videocursus ‘Basecamp voor motorrijders’.

Hans Vaessen    MrGPS
www.mrgps.nl
www.youtube.com/mrgpsnl
www.facebook.com/mrgpsnl

Als je thuis achter je computer je routes ontwerpt vormen Google Earth en Streetview geweldige hulpmiddelen om te zien of de gekozen weg misschien niet te veel doorgaand (of juist onverhard) is, om te kijken of je door een mooi landschap rijdt of dat het, ongewijzigd, een dodelijk saaie rit zal worden.

Het is dan ook jammer dat Streetview niet ingebouwd zit in de, verder uitstekende, routeplanner van TomTom: mydrive.tomtom.com. Ook de  gebruikers van Garmin Basecamp staan sinds kort met lege handen, want met de laatste update van basecamp is de functie ‘bekijk in Google Earth’ eveneens verdwenen. Het functioneerde al een tijd niet probleemloos; maar in plaats van dat op te lossen heeft Garmin de functie maar helemaal verwijderd. Erg fijn, maar niet heus.

Geen nood echter: je kunt nog steeds je routes in Google Earth GE bekijken (GE is gratis te downloaden via earth.google.com). Kwestie van je route opslaan als gpx bestand en via ‘bestand’ in GE openen. Daarbij het hokje voor ’kml regelstrings’ aanvinken. Kun je je routebestand niet vinden? Dan zoekt GE vermoedelijk naar een kml bestand; kwestie van even het bestandstype instellen op ‘GPS/GPX’.

Vervolgens zie je in de linker kolom onder ‘tijdelijke plaatsen’ een ‘GPS device’. Klap dat mapje open totdat je ‘path’ ziet staan en druk in dat scherm rechtsonder op de play-knop. Vervolgens vlieg je vanzelf in vogelvlucht over je route. Dit werkt het beste met een track. Heb je in Basecamp een route gemaakt; exporteer die dan van­uit Basecamp als KML bestand (anders krijg je rechte lijnen van punt naar punt).

En uiteraard kun je het gouden mannetje rechtsboven op je route sIepen en zo de wegen met nog meer detail in Streetview bekijken, zoals we dat ook kennen van Routeyou en MRA Gold. Dat werkt helaas niet in Duitsland en Oostenrijk; als je wilt weten hoe dat komt: google even op ‘MrGPS Duitsland’.

Er is nog een andere, minder bekende maar minstens even Ieuke, manier om ach­terover geleund in je bureaustoel je route gesimuleerd te rijden in Streetview: Ga naar http://brianfolts.com/driver/ en kies linksonder voor ‘geavanceerd’. Vervolgens kun Je een gpx-bestand met track of kml bestand uploaden. Aanvanke­lijk lijkt er niets te gebeuren, maar klik op ‘spelen’ en zie wat er gebeurt! Stap voor stap zie je een foto ‘on the ground’ van je route. Op het kaartscherm rechtsboven zie je waar je je op de route bevindt. Zit er een saai stuk bij? Even op pauze drukken en terug naar je routeprogramma om een alternatieve route te zoeken.

Heb je een tracklog van je route? Op dezelfde manier kun je een gereden route achteraf terugkijken en zo nog even nagenieten van de mooie ritten van afgelopen zomer!

▲ naar boven