Ritnummer 4: 11 juli

 

Verslag Abdijrit van 11 juli 2019.

De rit was voorbereid door Hans van Beekum en Jan van de Ven.

De route ging eerst naar het zuiden, via Lierop en Maarheze naar de Achelse Kluis. Daar vandaan naar het westen: langs Schaft, Borkel en Bergeijk naar de Abdij van Postel en terug via Reusel, Eersel en Waalre naar ons eindpunt in Geldrop.

De weersverwachting was dat er onweer op komst was, maar eerst in het westen van het land en later bij ons. We hopen er maar het beste van.

Het vertrek was vanuit Liverdonk in Mierlo, vanaf de parkeerplaats daar. Wij waren vroeg vertrokken, dus ruim op tijd aanwezig om nog voor het vertrek daar koffie te drinken, maar ze waren gesloten. Ook de parkeerplaats was dicht. Hadden we toch vooraf even moeten googelen; dan maar wachten op de anderen.

Langzamerhand kwamen de anderen ook een voor een aanrijden. Toen iedereen aanwezig was heeft Jan van de Ven het een en ander over de route uitgelegd. Hij heeft ons toen ook verteld dat in de tocht tweemaal een stuk onverharde weg zat. We waren gewaarschuwd.

De rit verliep redelijk voorspoedig. Het eerste stuk onverharde weg was vlak voor Postel. Het had de afgelopen weken weinig geregend, dus het zand was goed droog: grote stofwolken toen wij daar reden. Gelukkig waren er geen fietsers of voetgangers.

Iets voorbij Postel was ons lunchadres: Taverne D’n Ouwe Brandtoren, in de bossen bij Reusel. We hebben daar heerlijk buiten kunnen eten. Chris Kuijten kreeg daar een broodje met van alles dat zo groot was dat hij de rest van de dag niet meer hoefde te eten.

Op de terugweg kregen we de keuze om langs een boerderij te gaan met zelfgemaakt ijs van boerenmelk, of direct verder te gaan. De helft ging ijs eten en de andere helft reed door. Wij zijn mee gaan ijs eten en hebben de andere helft, de niet-ijs-eters, niet meer terug gezien.

En ook de terugweg verliep zonder problemen – met weer een stuk zandweg – en eind van de middag kwamen we op de afgesproken eindbestemming: Kasteel Geldrop. Maar dat was pech hebben: het was daar gereserveerd voor een trouwreceptie en ze waren gesloten voor gewone bezoekers. Tja, wie rekent daar nou op? Dus toen doorgereden naar D’n Kleine Dommel : een restaurant/terras bij de Collse Watermolen.

Daar hebben we gezellig met een klein groepje nog wat gedronken en nagepraat en daarna naar huis. Einde van een zeer geslaagde dag.

En tot slot: het is de hele dag droog gebleven; de voorspelde onweersbui is pas eind van de avond gekomen.

Met dank aan de organisatoren Hans van Beekum en Jan van de Ven.

pb