Rit 6: 11 augustus

Toertocht door “het Rijk van Nijmegen”.

De rit was uitgezet door Rob Rosendaal, en voerde door het landschap van “het Rijk van Nijmegen”. (Berg en Dal, Groesbeek, de Ooypolder en Mook) De route werd aangegeven door het bekende bolletjes-pijltjes schema.

We startten in Gennep. De opkomst was goed, zo ver van huis. Ik schat dat er zo’n 15 auto’s meereden. Na ‘n klein half uurtje gingen we al aan de koffie in Groesbeek omdat na anderhalf uur vanaf thuis daar wel behoefte aan was. Via Berg en Dal en de Heilige Landstichting reden we door Nijmegen-Oost naar de Ooypolder waar we ‘n stukje over de slingerende dijk langs de grootste rivier, de Waal, reden.

Rond 13.00 gingen we lunchen in Restaurant “de Thornsche Molen” (www.dethornschemolen.nl) waar op ons gerekend werd met een uitstekende “molenlunch”.  Als digestieve maatregel gingen we daarna een wandeling maken, ongeveer 1,5 km, door het eeuwenoude kastanje dal waar ook de oudste en grootste kastanjeboom van Nederland staat. Vanuit nabijgelegen parkeerterrein volgde dan onderstaande wandelroute.

Daarna voerde de route ons door het natuurgebied “de Duivelsberg” langs de Duitse grens (en ja! ..er kon getankt worden, maar wat een drukte daar bij die pomp! Dan maar doorgereden), terug naar Groesbeek. Vandaar reden we door het donkere Groesbeekse bos (lichten aan!) en Mookerheide naar Mook. Van daaruit spoedden we ons in de richting van die andere grote rivier, de Maas. Met een pontje (altijd leuk, zo’n pontje in de route.) staken we over naar het Brabantse Cuijk alwaar op de Maaskade de puzzelrit eindigde.

Dit was het moment om je navigatie in te stellen op de “3 Gebroeders” in Gerwen, waar de onderneming afgesloten kon worden met een borrel of, indien gewenst, een diner.

Het was een bloedhete zomerse dag, maar wat een mooi gebied om in rond te rijden, en zo afwisselend met die wandeling er tussendoor! Het is een geweldige dag geweest. Rob, bedankt!
Rr/pb